Häcken: Göteborgs varumärke är i fara

Blogg leman :Sportsnack, Häcken: Göteborgs varumärke är i fara

Den här texten är införd i vad som blev sista numret av papperstidningen sportsday.se; ett nummer som förstås innehåller fler reportage och ni hittar tidningen i Intersportbutikerna.
Men längre fram tänke jag publicera ännu mer här inne, bland annat en utmärkt Niclas Norlindh-text om varför Frölunda aldrig haft en tränare från Göteborg. Mycket nöje! /H

Kriminaliteten i Göteborg är ett allvarligt hot mot Gothia Cup, fotbollsturneringen som årligen genererar nära 400 miljoner i turistintäkter till kommunen.
Arrangören BK Häcken ber om hjälp.
Inte ekonomisk - utan politisk.
Annars finns inte Gothia Cup om tio år.
- Med största säkerhet inte, säger cupgeneralen Dennis Andersson.

Sedan 1975 har unga killar och tjejer, föräldrar, ledare, släkt och vänner strömmat till Göteborg under juli månad för en gigantisk fotbollsfest.
Vi snackar numera nära 1600 lag och sisådär 35 000 deltagare - från hela världen.
En gigantisk succé.
År efter år efter år.
Enorm PR för Göteborg i världen, staden sätts på kartan på ett sätt som saknar motstycke, och 380 miljoner i turistintäkter till kommunen är naturligtvis värdefulla pengar.
- Göteborgs varumärke stärks aldrig så mycket som av Gothia Cup, säger Dennis Andersson, ordförande för arrangörsklubben Häcken och sedan många år "cupgeneral".
Han är tydlig med sin oro för framtiden.
Den stavas kriminalitet.
Allt fler Gothia Cup-spelare rånas, antingen individuellt på stan eller i sina förläggningar (skolor), och det blir allt färre stadsdelar i Göteborg som anses trygga nog för spelarna att bo.
- Redan i dag har vi fått ta bort områden som Biskopsgården och Tynnered, Biskopsgården från och med i år, och detta är på polisens inrådan. Detta är en väldigt skrämmande utveckling.
**Handen på hjärtat, om den utvecklingen fortsätter - kan du garantera att Gothia Cup lever vidare i framtiden då?
- Nej, nej; oh nej. Det är möjligt att det skulle gå, med allt vad det innebär i skadat varumärke, men en seriös analys ger vid handen att det säkerligen inte skulle gå. Med största säkerhet inte.

DET FINNS en missuppfattning bland en del i Göteborg, och det märks att Dennis tar illa vid sig av den, en som bygger på att Gothia Cup är ett kommunsubventionerat evenemang, så att de fyra till sju miljoner som arrangerande BK Häcken drar in i vinst varje år (och förstås kan använda för att bygga ett bättre allsvenskt lag) egentligen är något slags förtäckt sponsring från kommunens sida.
Fullt så bra är det inte...
- Sanningen är snarast den diametralt motsatta, säger Dennis Andersson.
**Förklara.
- Ingen hemlighet att vi får 90 000 kronor av kommunens representationsavdelning, de hjälper oss med ledarfesten. Kommunen brukar ställa upp när det är utländska besökare, och det har ju vi. Ledarfesten kostar oss ungefär 400 000 kronor. Så - 90 000 får vi. Fine. That's it. Då var det avklarat.
**Inget mer?
- Nej. Inga som helst kommunala bidrag. Däremot betalar vi för allt vi hyr, som kort så att spelarna kan åka spårvagn, inkvartering på skolor, planhyra, you name it. Inget är gratis.
**Men planhyran är förstås subventionerad?
- Nej. Tvärtom. Det är till och med högre taxor än vad man normalt betalar.
**Va?
- Ja, så är det, precis så. Det är åtskilliga miljoner vi betalar till kommunen i form av hyror varje år. Lägg då till att kommunen drar in sina 380 miljoner i turistintäkter. Så är läget, därför gör det lite ont när man ser och läser den här okunnigheten, när folk indirekt kritiserar kommunen för att ge pengar till Gothia Cup/BK Häcken. Samtidigt kan jag förstå, för...vet man inte bättre så tror man kanske att det är så (subventionerat), för att det borde vara så.

DE SENASTE åren har vi läst om allt fler skottdraman i Göteborg, det är medlemmar i olika brottssyndikat som tycks bedriva något slags avskjutning på varandra.
Varje sådan rubrik skadar förstås staden Göteborg ur en turistsynvinkel.
Men för Gothia Cup är det mycket värre med den "vanliga" kriminalitet som också ökat.
Personrån.
Misshandel.
Lag som kommer tillbaka till sina skolor efter match och märker att de blivit bestulna på sina ägodelar.
Spelare som känner olust att gå ute på kvällen.
Dennis berättar:
- För tio år sedan hade vi en vi kallade för säkerhetschef, det var ett drömjobb - för han hade inget att göra. I dag har vi 100 personer i säkerhetsorganisationen, då förstår man lite. Samtidigt har det inte blivit fler poliser. Och den är den obalansen som är så farlig.
**Polisen har rått er att inte inkvartera deltagare i Tynnered och Biskopsgården?
- Ja. "Utmana inte ödet", ungefär. Tragiskt för en stad när man kommer till en sådan insikt.
** De poliser och fältassistenter som verkar i dessa områden, räcker de inte till för att garantera säkerheten?
- I juli, då är de på semester... Plötsligt är det laglöst område.
Det är här som Dennis upplever att Gothia Cup behöver hjälp.
Och att Göteborgs kommun borde ge den. Om inte annat för att vårda sitt eget varumärke.

VI SITTER och pratar om Gothia Cups - och därmed till viss del Häckens - i moderna och fräscha Gothia Park Academy, träningsanläggningen som klubben invigde i november 2009.
Knappast någon annan allsvensk klubb kan ståta med något liknande.
I sig är det rätt typiskt för föreningen BK Häcken, som redan 1960 invigde Häckenborg.
- Flottast i Sverige, fast Häcken var en division IV-förening. "Storhetsvansinne på Hisingen" skrev GP, minns Dennis och ler åt minnet.
Men klubben bestod av människor som vågade drömma. Var entrepenörer. Ledande figur: naturligtvis legendaren och mångårige ordföranden Åke Nilsson.
- De här killarna var enormt förutseende, förstod att morgondagens fotbollsklubb inte kunde vara helt beroende av idrottsliga framgångar utan även behövde ha en annan verksamhet. De var entrepenörer ut i fingerspetsarna, bland annat köpte och drev Häcken Pusterviksteatern ihop med Nationalteatern och startade resebyrån Gothia Travel, berättar Dennis.
Vi ska kanske inte ta upp de projekt som misslyckades, som den ihopfällbara husvagnen, utan istället konstatera: känslan av entrepenörskap genomsyrar BK Häcken än i dag. Det är i alla fall Dennis åsikt.
- Entrepenörsandadn sitter i väggarna. Det ligger i hela det här utmanarskapet, att vi vågar tänka annorlunda, skapa nya saker, hitta det som ingen annan gjort. Den här anläggningen är ju ett bra exempel, vi gick i bräschen. Det kanske Malmö, AIK eller IFK Göteborg borde ha gjort, men...vi försöker ligga lite längre fram.
Som 1975, när Häcken tillsammans med Gais (tidningen Arbetet var också inblandad) startade Gothia Cup. En idé som kom från Hans Wilken, en kille med rötterna i både Häcken och Gais, och som inspirerats av ungdomsturneringar i Tyskland. 1981 drog sig Gais ur, och sedan dess har cupen varit en starkt bidragande orsak till att Häcken kunnat arbeta sig upp till en framträdande position inom svensk fotboll.
Dennis:
- Det är en väldigt bra inkomst eftersom den kommer från en verksamhet som inte har med fotbollen att göra, det spelar ingen roll om vi vinner allsvenskan eller åker ur, pengarna kommer ändå.
**Lite som Öis tänker när man vill starta ett hotell?
- Det är så alla föreningar vill ha det. Frölunda hade bingon, till exempel.
**Hur mycket vinst genererar Gothia Cup till BK Häcken?
- Mellan fyra och sju miljoner.

DET ÄR förstås viktiga pengar för en förening som omsätter cirka 100 miljoner. Inte undra på att Dennis Andersson är orolig för Gothia Cups framtid.
Men det som förvånar honom är att inte kommunen tycks vara det också.
Där Häcken tjänar fyra till sju miljoner drar ju kommunen in 380.
- Jag funderar och funderar, letar och googlar, försöker se om det finns ett årligen återkommande evenemang som en kommun kan önska sig mer än Gothia Cup. Och då pratar jag i hela världen. Men jag hittar det inte. Det är ju ett guldevenemang, det innehåller allt, riktar sig till ungdomar, du får återbesök till kommunen, 380 miljoner in - och du lägger inte en spänn själv! Helt makalöst.
Just därför hade Dennis trott att det skulle ringa i iPhonen, och att det i andra änden skulle vara en av politikerna som styr kommunen Göteborg:
- Jag kan tycka att de borde förhöra sig: "Nå, Gothia Cup, hur går det, kan vi lita på er i tio år till, känner ni er trygga, kan ni vara så duktiga och framgångsrika och fortsätta hjälpa Göteborg? Kan vi göra något för er?"
**Det vore ett samtal i eget syfte, menar du? För stadens varumärke?
- Ja, precis, och det kan jag sakna. För...jag är inte så säker på att vi svarar "fine".
**Och då tänker du på kriminaliteten?
- Ja. Kommunen måste också tänka på sitt varumärke. Vi tar ett grymt ansvar för det, i och med att vi bjuder in hela världen. Därför borde kommunen ha ett intresse att av tänka "Hur vårdar vi det varumärket?"
**Du skulle önska, till att börja med, att poliser och fältassistenter i alla fall inte alla hade semester i juli.
- Ja. För som det är nu står vi ensamma i det här, polisen säger sig inte ha resurser. Tyvärr känns det som om något riktigt allvarligt måste hända först, både vad gäller polis och politiker. Det är ju inga onda människor, men de har så mycket i vardagen att de inte får möjligheten att lyfta blicken och se framåt: hur ska vi förhindra det här?
**För även om ni inte längre förlägger lag i Tynnered och Biskopsgården så finns problem på andra håll också?
- Oh ja, och problemen flyttar sig, det är inte samma hela tiden. Våra mest populära områden just nu (för lag att bo i) är kranskommunerna, Partille, Mölndal, Kungsbacka. Det beror enkom på säkerhetsskäl, och det säger lite. Därför känner jag att kommunen, för varumärket, för PR-värdet, för det ekonomiska incitamentet, borde göra en egen analys om vad som krävs för att säkerställa Gothia Cup i tio år framåt.

REDAN I DAG har varningsklockorna börjat ringa. Det märks en nedgång i antalet svenska lag som vill delta i Gothia Cup.
Ingen jätteminskning, men Dennis ser trenden.
- Ja, och det är här osäkerheten sprider sig först. Tills nu har vi kompenserat den svenska nedgången med att vi ökat i USA, Brasilien - och Indien, av alla ställen.
**Men du är rädd för en snöbollseffekt?
- Ja, det är ändå ungdomar vi har att göra med. Som förälder, du sitter i...säg Tyskland, och din pojk eller flicka ska åka till Göteborg, så träffar du någon som varit här förut och som säger att de blev rånade. Hur stor du tror du chansen är då att lille Karsten får åka? Förstår du?
- Det sprider sig det här, vi ser i alla lokaltidningarna vad man skriver om oss. Det är jättebra under själva turneringen, sedan ska det ju vara det här uppföljningsreportaget: "Hur var det?". Och då är det att...nä, vi vann inte, men å andra sidan blev vi rånade! Det blir en stor grej i Ljungbyposten eller vad det nu kan vara för tidning.
Det är här Dennis hade hoppats att Anneli Hulthén & Co o kommunstyrelsen hade reagerat så här: "Hm, Gothia Cup är hotat, vi riskerar tappa en säker inkomst, namnet Göteborg solkas ner allt mer, hm igen...vi kanske skulle se om vi kunde göra något åt saken, på något sätt.
Dennis:
- Det är nu eller aldrig, vi kan inte längre ta ansvar för detta själva. Vi orkar inte.
HENRIK LEMAN


dennis andersson, gothia cup, häcken

onsdag 01 juni 2011 09:49 , i FotbollInga kommentarer Häcken: Göteborgs varumärke är i faraDin kommentar :

(valfritt)

(valfritt)

error

Observera att stötande, rasistiska eller liknande kommentarer inte är tillåtna på den här sidan.Om någon lämnar in ett klagomål på det du skrivit använder vi din internetadress (54.226.46.21) som identifiering.     öppna
stäng

Du måste vara ansluten för att skriva ett meddelande till leman

Du måste vara ansluten för att lägga till leman till dina vänner

 
Skapa en blogg